Blaty w kuchni - blaty kompozytowe, blaty Solid Surface. Corian. Blaty z konglomeratu.

Opublikowano, czwartek, 27 lutego 2014
Blaty kuchenne to najbardziej narażony na uszkodzenia element mebli kuchennych. Na blacie zdarza się nam kroić, postawić gorący garnek, czasem przez długi czas jest wilgotny. Blat musi być odporny i idealnie dopasowany do mebli kuchennych.

Na rynku pojawiają się coraz nowsze materiały na blaty kuchenne. Ostatnio w projektach zaczynam z większym przekonaniem wykorzystywać elementy z kompozytów.



Blat wykonany przez firmę RAMIDO z Wołomina. Meble - KOMODO. Projekt - Anna Kotkiewicz




Co to jest ten kompozyt?

Według Wikipedii Materiał kompozytowy, to materiał o niejednorodnej strukturze. Jest złożony z dwóch lub więcej komponentów, które posiadają różne właściwości. Ich właściwości nigdy się nie sumują, są średnią wszystkich cech. Najczęściej jeden z komponentów stanowi lepiszcze, które gwarantuje jego spójność, twardość, elastyczność i odporność na ściskanie, a drugi jest komponentem konstrukcyjnym - zapewnia większość pozostałych właściwości mechanicznych kompozytu.

Jak to "przełożyć" na blaty kuchenne Solid Surface?

Blaty kompozytowe powstają z wodorotlenku glinu, który pozyskiwany jest ze zmielonej skały. Spoiwem jest żywica akrylowa. Aby uzyskać atrakcyjny wygląd, do tej mieszanki dodaje się pigmenty, które odpowiadają za kolor blatów.

Wodorotlenek glinu - nadaje twardość i wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne.
Żywica - dzięki niej blaty są znacznie lżejsze od kamienia i co najważniejsze - termoplastyczne.

Zlewy z konglomeratu - gotowe do kupienia w sklepie.

Coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się zlewy z konglomeratu - jest to bardzo podobny materiał do tego stosowanego na blaty, różni się odrobinkę składem (zmielony granit, wodorotlenek glinu, kwarc i krzem). Jedną z ich zalet jest bardzo bogata kolorystyka - możemy z powodzeniem uniknąć zlewu w kolorze aluminium czy stali szczotkowej.

Każdy z producentów używa innej nazwy tworzywa:

Franke - kompozyt: Fragranit.
Blanco - kompozyt: silgranit
Teka -  kompozyt: tegranit


Dlaczego warto zrobić blat z kompozytu?
  • Są dużo lżejsze od kamienia - szafki kuchenne nie potrzebują dodatkowego wzmocnienia.
  • Są termoplastyczne, dzięki czemu nasz blat może mieć fantazyjne kształty. Blat może płynie przechodzić w zlew (patrz zdjęcie), ścianę, czy blat barkowy, może mieć dowolne zaoblenie. Spoiny między dwoma kawałkami blatu są zupełnie nie widoczne, gdyż wykonuje się je z masy klejowej w tym samym kolrze co kompozyt. 
  • Ogromne możliwości kolorystyczne - bardzo ważne dla projektantów. Wiele firm oferuje bazę kolorystyczną zawierającą 90 lub więcej odcieni. Niektóre kompozyty można pomylić z naturalnym kamieniem, inne przypominają kolorystyką materiał, który nie przypomina żadnych standardowych materiałów wykorzystywanych na blaty. 
Najważniejsze zalety:

  • Są ciepłe w dotyku - przyjmują temperaturę otoczenia. 
  • Bardzo higieniczny materiał. Na gładkiej powierzchni brud i resztki jedzenia nie mają gdzie się gromadzić, a dodatkowo brak szczelin i widocznych łączeń uniemożliwia gromadzenie się wody, a co za tym idzie powstawanie pleśni i szkodliwych dla zdrowia grzybów. Blaty nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością. 
  • Nie odbarwiają się od soków, środków chemicznych.
Pielęgnacja, konserwacja, żywotność.

Po około 15 latach blaty wymagają ponownego szlifowania - żywotność zależy od stopnia i częstotliwości użytkowania. 

Jeśli blaty ulegną uszkodzeniu mechanicznemu - bardzo łatwo je naprawić u nas w domu. Mniejsze ubytki są szpachlowane masą klejową przez fachowca. Większe ubytki uzupełnia się kawałkiem blatu a następnie szpachluje. 

Warto wybierać firmy, które oprócz sprzedaży zajmują się konserwacją. 

Codzienna pielęgnacja blatu - należy zwrócić uwagę, aby nie używać zbyt szorstkich ściereczek do wycierania. 

Informację uzyskane z katalogu firmy RAMIDO z Wołomina. 







11 komentarzy:

  1. Też długo zastanawiałem się nad takim blatem kompozytowym. Teraz sprawdzę to dokładnie i może sam sobie taki zamontuje. Świetny blog :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Super rozwiązania na zdjęciu.Na blaty w kuchni trzeba bardzo uważać,bo jest to element który jest najbardziej narażony na zabrudzenia i uszkodzenia.A z drugie strony trzeba zachować je w czystości bo często zostawia się na nich jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie samo posiadanie fajnych mebli jest na pewno ważne i ja również jakiś czas temu je kupowałem. Najbardziej jestem zadowolony z tego, że w salonie meblowym http://www.mebel-perfekt.pl/ dostałem to co mi się najbardziej podobało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fascynujący wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiele tutaj interesujących i ważnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Blat kompaktowy to super sprawa. Nasz HPL jest nie tyle ładny, co odporny na zarysowania i wilgoć. Bardzo użyteczny i nawet nie taki drogi. Ale ile było szukania, to tylko my wiemy...

    OdpowiedzUsuń