Fronty fornirowane - wady i zalety

Opublikowano, poniedziałek, 1 października 2012
Fornirowane fronty w meblach kuchennych to piękno i elegancja sama w sobie. Naturalne materiały nie potrzebują dodatkowych ozdób aby zachwycać i cieszyć nasze oko wyjątkowym wyglądem.

Fornir to niestety o wiele większa inwestycja niż zwykły MDF foliowany zwany również MDF PCV.

Fronty fornirowane najczęściej występują w prostej formie. Produkowane są jako formatki cięte i obrabiane do kantu. Można również spotkać jako rama z płyciną - wymagają o wiele więcej pracy i są droższe. Często można spotkać fronty fornirowane gięte. Baza - płyta podkładowa jest gięta pod odpowiednik kątem i następnie pokrywana warstwą forniru i lakierowana.

Fronty możemy lakierować w macie - zachowując naturalne pory materiału i oryginalną chropowatość. Możemy również fornir zabezpieczyć grubą warstwą lakieru w wysokim połysku. Uzyskamy efekt politury, gubiąc po drodze naturalność, ale za to lepiej zabezpieczymy powierzchnię elementów fornirowanych przed zarysowaniami, para wodą i innymi uszkodzeniami mechanicznymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz